© 雙好 2 by Wu&Chen, 2019. All Rights Reserved.

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

貳房苑  Livingreen  潮州街76號日式泥作老房改造計畫

潮州街76號泥作老房完工於1963年,後作為警察局兼警員宿舍,至1990年末全棟建築閒置約20多年,至20186月開始老屋改建工程。老屋因警務需求,增加許多三夾板隔間,阻礙原有空間與走道;窗戶封閉狹小,外牆因應警政工作刻意加高,導致樓梯間、南向空間採光嚴重不足、三樓屋頂長期破損、長年嚴重漏水且影響至二樓天花板鋼筋外露、白蟻滋生蔓延三樓木作屋頂;無衛生下水道設施、現代化廁所、無商業用電,是這棟閒置老屋的諸多使用問題。
 

改建重點是還原老屋原本泥作格局,拆除所有隔板隔間、降低外牆高度。保留原有窗戶位置,並加大老屋東側窗戶面積,增加自然採光,改善原來樓梯間、南向採光不足的問題。三樓屋頂重建並增加透明天井,解決窗戶無法開啟、漏水以及白蟻問題,同時也讓室內有自然光源的變化。廁所由本來一間,增加為三間性別友善以及親子共用廁所;援用原來舊廁所磨石子隔板,改作為新廁所地板。增建衛生下水道工程,連結至臺北市下水道。完成商業用電申請。運用階梯式設計,將原來狹長辦公空間,轉變為階梯式座位以及講座空間使用。保留原樓梯設計以及原木拼接手把(由地下室延伸至三樓)。
 

更重要的是外牆改建以Pantone5463號綠為主色,連結過去周圍社區建築因應政府政策,同時鄰近中央軍警單位,被規範使用大地色系及綠色作為建築外牆色的歷史背景,另一方面呼應鄰大面積植物綠意的街區,以低調優雅的綠色外牆,重新讓老屋與社區產生關係。
受限於建築本體無柱的設計,所有牆面都為主結構無法變動,再改建為商業餐廳空間上,空間設計與運用難度極高。改變原有建築遺留的建材與元素,成為老屋新用的創意改用。原建築因使用方式,完全與附近居民的生活無關且充滿距離,現在則因改建成為鄰近街區的新地標,同時也讓老屋成為居民的生活休閒空間。 

The concrete building at Number 76 Chaozhou Street was completed in 1963. Later, it was used as a police station and police dormitory. By the end of 1990, the whole building was left idle for about 20 years, our old house reconstruction project began in June 2018. During the period of serving as a police station, many three-ply cubicles were added, hindering the original space and walkway. The windows were closed tightly and the external wall deliberately extended in height in response to the policing work, resulting in a serious shortage of lighting in the stairwell and southward space, there was also long-term damage on the third floor roof. Years of serious water leakage had affected the ceiling of the second floor, exposing the steel bar construction. Termites were found all over the third floor wooden roof, there was no sanitary sewer facilities, no modern toilets, no commercial electricity.

 

The project design focused on using the original materials and architectural elements of the old house, to restore the initial concrete layout, remove all the partitions and reduce the height of the outer wall. Retaining all the original window positions, increasing the window area on the east side of the old house to increase the natural lighting and improve the lack of daylighting in the original stairwell and in the southward space. The roof of the third floor was rebuilt and a transparent patio was added to solve various problems, the windows being unable to open, leaking and termites, as well as bringing the natural light source into the room. The number of toilets was increased from the original one to three gender-friendly and parent-child shared toilets, the original old toilet terracotta partition was used as the new toilet floor. Aside from the sanitary sewer project that was added to connect to the Taipei City sewer, we also did a complete application of commercial electricity. The use of a stepped design transformed the original narrow office space into a stepped seat and lecture space. We retained the original staircase design and the wooden stair handrail that extends from the basement to the third floor.

 

Most importantly, the exterior wall was remodeled and painted with the Pantone 5463 green as the main color, in response to histroical government policies that buildings close to military and police units had to use green or earthly colors as their outside paint. Another reason for the color was in response to the neighborhood which had a large variety of green foliage, using the low-key and elegant green exterior wall to reengage the old house to the community. Limited by the pillarless design of the building, all the walls are considered the main structure and cannot be moved, the space design and application was extremely difficult for it to be rebuilt into a commercial restaurant space. By changing the original building materials and elements to create new uses of the old house, we change the way the old building’s use. The original building was completely separated from the life of the nearby residents and was full of distance. Now it has been converted into a new landmark in the neighborhood, and it also makes it become a new area of living and leisure for residents.

Client / 

Self-Own
associated with CMYK studio 分寸設計

Photo / 

Hey!Cheese

Role / 

Interior design
Commercial Space Design
Spatial Transformation

Year / 

2018-2019